달콤한 디저트부터 든든한 빵, 그리고 케이크까지!
제과·제빵기능사 취득과정!
제과·제빵사는 케이크, 쿠키, 파이 및 다양한 빵을 직접 만드는 파티쉐를 뜻하며, 제과·제빵품목 제조에
필요한 재료의 배합표를 작성하고 각종 베이킹 기계 및 기구를 사용하여 반죽을 성형, 굽기, 장식,포장 등의
공정을 거쳐 빵 또는 제과품목 만드는 업무를 수행하게 됩니다.
제과·제빵기능사는 베이커리 및 카페 취업, 창업을 위한 자격증 취득 뿐 아니라 홈베이킹등의 취미로서도
충분히 이수할 만한 가치가 있는 자격증입니다. 우리나라의 베이커리 시장은 나날이 발전하고 있는
추세이며 디저트 문화가 확대되면서 앞으로의 비전이 더욱 기대되는 직종 중 하나입니다.
최신 시험품목 및 규칙을 준수한 커리큘럼과 교육에만 집중할 수 있는 수강환경을 제공하고 있습니다.
제과제빵 자격증, 이런 분들께 추천합니다!
- 외식업체 또는 디저트카페로 취업이나 창업을 희망하시는 분
- 현재 제과제빵분야 종사자 중 자격증이 없는 분
- 조리고 및 조리대학 입시를 위해 자격증을 취득하려는 분
- 실생활에 홈베이킹을하기 위해 베이킹의 기초를 배우고 싶으신 분
강의목표
-
빵과 과자의 고유 형태와 맛을 표현하는 방법을 습득하고 레시피를
정확하게 이해하며 기초 조리 기술을 습득할 수 있습니다. -
지급된 재료로 요구하는 품목을 시험시간(1시간이내)에 1인분을 만들어내는
실기 시험 형태로 진행할 수 있게 준비합니다. -
시험대비에 맞춘 체계적인 실기 수업 진행으로 제과/제빵사 자격증 합격을
위한 취득 노하우를 확실하게 전수합니다. -
디저트 문화를 이끌어 갈 파티셰 양성을 목표로 최선의 교육을 제공하여
수강생 모두가 원하는 꿈을 이루실 수 있습니다.
Lecture Overview
Start Dates | 59 Batch - Weekdays: 07/07 (Mon), Weekends: 07/12 (Sat) 60 Batch - Weekdays: 07/21 (Mon), Weekends: 07/26 (Sat) |
---|---|
Capacity | 20 persons |
Duration | 2개월 과정 |
Class Format | 주 5회(월~금) or 주 2회(토,일) 수업 |
Class Times | Morning / Afternoon / Evening / Weekend ※Please contact each branch for exact times. |
First Academy's
Unique Education System
First Academy boasts a certificate pass rate of 85%+. With core theory lectures and 1:1 support from full-time instructors, students prepare for written exams and submit practical work in stages, receiving 1:1 feedback to focus on weak areas and improve success rates.

1:1 Structured Support
from Full-time Instructors
Core theory lectures and practice questions combined with personalized 1:1 support to boost practical skills.

Session-based Practical Training
with 1:1 Feedback
Individual ingredient practice, thorough material education, and 1:1 feedback after each submission.
1:1개인 맞춤형
실기교육 순서
제과제빵 실기교육은 자격
시험에 출제되는 제과 26종과
제빵 25종에 대한 맞춤형
실습을 진행합니다.
-
Step 1 메뉴 교육
조리법, 조리순서,
주의사항등 기초
교육진행 -
Step 2 강사 직접 시연
검증된 전문강사의
교육품목 조리
시연을 진행 -
Step 3 재료손질 및 기초
조리시연을 토대로
기초적인 재료손질 및
조리법을 교육 -
Step 4 1:1 개인별 실습
1:1 조리 실습으로
조리 중 어려움이
없도록 교육진행 -
Step 5 실전대비 피드백
수강생의 보완해야
할 부분을 체크하고
보완하도록 교정
First Cooking Academy Full-Time Instructors
We assign full-time instructors to ensure high-quality education and provide thorough student support.
-
Kim Kyung-sookPatissier
Desserts That Capture Both Taste and StyleKim Kyung-sookPatissier
- Baking Instructor- Lectured Baking & Pastry at Daekyung University Hotel DepartmentDetail
- Lectured at Bucheon Culinary Baking Academy
- Lectured at Ilpoom Cooking Academy
- Lectured After-school Activities at Buk Incheon Girls’ Middle School -
Lee Young-kyuBarista
Aroma SpeaksLee Young-kyuBarista
- Barista Instructor- Korea Tourism Food Culture Vocational SchoolDetail
- Hand Drip Master Written/Practical Exam Developer
- Coffee Barista Level 2 Written Exam Developer
- Supervisor for Hand Drip Master and Coffee Barista Practical Exams
제과·제빵기능사 실기메뉴
제과제빵기능사 실기 시험을 대비하여 출제 품목 제과 26가지, 제빵 25가지 커리큘럼으로 진행되며
이중 각 1가지씩 출제되므로 모든 메뉴의 레시피를 습득하고 있어야 합니다.
자격증취득과정의 핵심은 바로 합격률입니다!
전문강사진의 1:1 맞춤형 강의를 통해 확실한 합격을 책임지겠습니다.
자격증 종류 별 정보 및 비용
자격증 구분 | 자격증 종류 | 등록/공인번호 | 비용안내 | 발급 수수료 |
---|---|---|---|---|
한식조리사 자격증 | 기능사 | 7910 |
- 재료비:110,000원 - 실기수강료:450,000원 - 실기시험 응시료:26,900원 |
- 인터넷 신청 후 내방 : 3,100원 - 인터넷 신청 후 우편수령 : 5,380원=3,100원+2,280원(배송수수료) - 직접 자사 방문후 수령 : 3,500원 |
양식조리사 자격증 | 기능사 | 7911 |
- 재료비:110,000원 - 실기수강료:500,000원 - 실기시험 응시료:29,600원 |
|
일식조리사 자격증 | 기능사 | 7912 |
- 재료비:165,000원 - 실기수강료:500,000원 - 실기시험 응시료:30,800원 |
|
중식조리사 자격증 | 기능사 | 7913 |
- 재료비:105,000원 - 실기수강료:400,000원 - 실기시험 응시료:28,500원 |
|
복어조리사 자격증 | 기능사 | 7914 |
- 재료비:105,000원 - 실기수강료:500,000원 - 실기시험 응시료:35,100원 |
|
제과기능사 | 기능사 | 7892 |
- 재료비:85,000원 - 실기수강료:500,000원 - 실기시험 응시료:29,500원 |
|
제빵기능사 | 기능사 | 7893 |
- 재료비:75,000원 - 실기수강료:500,000원 - 실기시험 응시료:33,000원 |
|
바리스타 1급 자격증 | - | 민간자격 등록번호 제 2012-0587호 |
- 실기시험 응시료:110,000원 |
무료 - 바리스타(2급) 실기시험 합격 후, 최초 자격증 발급 비용에 한함. (별도의 신청절차 없이, 실기 고사장으로 일괄 배송(3주~1달 소요))
택배(착불) : 수도권 및 지방(도서산간 제외) |
바리스타 2급 자격증 | - | - 실기시험 응시료:55,000원 |
My Academy,
Reasons to Choose First Barista Academy
Expert instructors and tailored education ensure student satisfaction.
- Reason 01 Veteran Full-Time Instructors by Course
Full-time instructors ensure quality education and attentive student care.
-
Reason 02
Hands-on Ingredient Practice
Theory and one-on-one practice for better learning.
-
Reason 03
Expert Seminars
Professional seminars offering career and exam tips.
Student Testimonials

5★★★★★
- Q. What motivated you to attend First Academy?
- I was lost about my career path and struggling with my major not fitting my aptitude. At that time, I suddenly thought I wanted to learn pastry and baking. Although I didn’t have a natural talent for cooking, I liked bread and cakes, so I chose this path. However, I felt overwhelmed and didn’t know where to start. I searched online randomly and visited academies in person, but I decided to enroll here because they seriously listened to my concerns, which built my trust.
- Q. What impressed you the most while attending First Academy?
- Due to personal reasons, there were times I couldn’t attend classes, but I was surprised that I could take make-up classes for the missed lessons. Thanks to the make-up classes, I didn’t fall behind and could participate normally in regular classes, which was very helpful.
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Very Berry Macaron by a Student of the Macaron Specialty Dessert Cafe Startup Course
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Employment Support Program
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- Trainee management
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